Излет ученика у  Београд

 

Након дугог периода пандемије наша школа је одлучила да организује излет ученика у престоницу Србије, Београд.  Београд су посјетили ученици првих и других разреда Електротехничке школе „Никола Тесла“ у два различита термина, 11. и 18. новембра 2022. године.

Ученици су у Београду имали прилику да, у пратњи њихових одјељењских старјешина, посјете Храм Светог Саве, највећи српски православни храм, затим Музеј Николе Тесле, стадион „Рајко Митић“, познат као „Маракана“ и Калемегдан.

Ходајући београдским улицама имали смо прилику чути занимљивости о граду захваљујући водичима. Стигавши у храм, сазнали смо важне и занимљиве историјске чињенице о самом храму као и Светом Сави. Храм Светог Саве једна је од највећих православних  цркви. Подигнут је на Врачару, највишем мјесту Београда, на којем се сматра да је Синан Паша 1595. године спалио мошти Светог Саве. Храм заузима површину од 4830 m2. 

Ученици наше школе су имали прилику да посјете Музеј Николе Тесле и погледају неке од његових изума. Гледајући краткометражни филм упознали смо се са Теслиним животом и неким најважнијим открићима за човјечанство. Уз водича, кроз музеј имали смо и прилику да видимо како функционишу Теслини изуми и да учествујемо у показним експериментима. Смарамо да је веома важно познавати лик и дјело овог великог научника по којој наша школа носи име, као и сва његова постигнућа која су промијенила свијет.

Након музеја, посјетили смо стадион „Рајко Митић“, познатији као Маракана. Стадион на коме игра ФК Црвена Звезда, капацитета је 51 000 мјеста, а највише су му се обрадовали навијачи самог клуба. Упознали смо се са историјом ФК Црвене Звезде и видјели све трофеје и награде које је Црвена Звезда освојила својим побједама од постанка.  

И на крају, ученици су обишли Калемегдан и прошетали најпознатијом улицом Београда, Кнез Михаиловом.

Веома смо срећни што ваннаставне активности, излети, екскурзије ученика поново постају актуелне. Велика је корист од оваквих дешавања и путовања, јер упознавање и дружење ученика, као и посјета важним историјскикм мјестима доприносе адекватном развоју личности ученика као и свеопштем образовању свих нас.

Хвала управи школе и свим професорима!

Фотографије можете погледати на овом линку.

 

                                                                                        Припремила:  Бранка Радак II6