Представници Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Ауто-мото савеза Републике Српске и Удружења СТЕП су дана 22.12.2022. године, одржали за наше ученике предавање на тему „Безбједност младих у саобраћају и вожња под утицајем алкохола“.

У току предавања ученици су слушали о ризичним понашањима која доводе до саобраћајних несрећа. Најчешћи узрочник саобраћајних несрећа је вожња у алкохолисаном стању  јер алкохол има негативан утицај  на психофизичке способности човјека, у смислу да онеспособљава човјека да адекватно опажа, расуђује и реагује, а саобраћајне несреће најчешће се дешавају младим возачима између 18 и 29 година старости.

Ученици су у току предвања имали прилику да пробају тзв. „пијане наочале“ које симулирају алкохолисано стање помоћу којих су видјели у којој мјери алкохол ремети координацију покрета и равнотежу, смањуњује брзину и прецизност реаговања, сужава и мијења видно поље, смањује способност опажања човјека итд. Када смањеним психофизичким способностима усљед употребе опијата, додамо велику брзину кретања возила и недостатак возачког искуства код младих, јасно је да су такве особе у максималном ризику од несреће и трагичног епилога.

Најјачи утисак на предавању је оставила животна прича Дејана Трнинића, који је као 19- годишњак доживио тешку саобраћајну несрећу те задобио тешке тјелесне повреде и трајни инвалидитет. Дејан је своје изузетно емотивно излагање о томе како се живот промијени у секуди, завршио питањем „Ко ће вас возити кући вечерас?“ и фотографијом на којој се виде возило такси службе, полиције, кола хитне помоћи и погребна кола. 

Стручност и посвећеност предавача, више него актуелна тема, лично искуство младог човјека  и максимална пажња наших ученика резултирали су одличним предавањем! Рекли бисмо, да је ово било предавање које „главу чува“! Управо кроз оваква предавања ми, сви заједно, остварујемо нашу васпитну улогу и утицај на младе људе.

Захваљујемо представницима Агенције за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савеза РС, Удружења СТЕП и ресорним министарствима који су подржали ову кампању, на прилици да ученици Електротехничке школе „Никола Тесла“ Бања Лука буду укључени у предавања која се проводе у оквиру кампање „Лако је алкохол одбити!“. Одушевљени смо овом кампањом, ентузијазмом и стручношћу предавача и одважношћу и храброшћу г. Дејана Трнинића,  да своје тешко животно искуство подијели са нашим ученицима.

Остаје нам на крају само да закључимо да је заиста важно  одбити алкохол, поготово ако смо свјесни  колико  тешке и трагичне посљедице може оставити вожња у алкохолисаном стању.