„Слави одговорно – слави без ватреног оружја“

 

Савјет ученика је заједно са стручним сарадницима, педагогом и психологом, дана 13.12.2022. године присуствовао едукативном предавању на тему употребе пиротехничких средстава, која се сваке године интензивира са приближавањем новогодишњих празника.

Предавање је одржао полицијски службеник Драгоја Гојић који је ученицима приближио ову тему и говорио, између осталог, и о законским одредбама које се тичу употребе пиротехничких средстава и ватреног оружја, као и посљедицама по здравље људи и околине које могу настати због несавјесне, неадекватне и незаконите употребе ових средстава.

Предавање је дио активности које проводи МУП РС у оквиру кампање „Слави одговорно, слави без ватреног оружја“. Ово предавање је реализовано као још једно у низу едукативних и превентивних предавања које иницира и реализује МУП Републике Српске у сарадњи са школама,  с циљем информисања и едукације ученика и грађанства о разним врстама друштвено непожељних појава и понашања код  људи као и превенције тих појава.

Будући да знамо да  пиротехничка средства остављају трајне физичке, менталне и емоционалне посљедице, негативно утичу на психичко стање, узнемиравају и изазивају стање стрепње, страха, панике, напетости, стреса и анксиозности код рањивих група становништва као и код животиња, Савјет ученика се придружио акцији МУП-а РС и јасно рекао НЕ! петардама.