1.  ДЕЦЕМБАР – СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ (AIDS-a)

 

Предавање о полно преносивим болестима

 

Свјетски дан борбе против сиде (AIDS) обиљежен је  1. децембра у Дому омладине у Бањој Луци, предавањем докторице Татјане Зарач о полно преносивим болестима и предавањем студената медицине о дијагностици полно преносивих болести.

Овај догађај је организовао Центар за промоцију здравља и превенцију болести Дома здравља у Бањој Луци у сарадњи са Удружењем студената медицине „SAMSIC“ Медицинског факултета у Бањој Луци, а уводну ријеч дао је др Младен Шукало, начелник Центра за промоцију здравља.

Предавању су присуствовале ученице трећих разреда наше школе у пратњи школског психолога, као и остали ученици трећих разреда средњих школа на подручју Бање Луке. Презентоване су им све врсте полно преносивих инфекција као и начин заштите од истих.

Након предавања ученици су имали прилику поставити питања на ову тему, а представници Дома здравља су информисали ученике на који начин могу обавити преглед код гинеколога и уролога.

За ученице је довољно да су регистроване код породичног љекара и без упутнице породичног љекара се могу наручити у Дом здравља на гинеколошки преглед, а ученици морају имати упутницу породичног љекара за преглед уролога.

У закључку предавања сви присутни су се сложили да је веома важно водити здрав животни стил који подразумијева бригу о здравој исхрани, редовној физичкој активности, редовним хигијенским навикама и навикама редовног сна, јер оне значајно утичу на имунитет који нам помаже да се одбранимо или лакше савладамо одређене инфекције.

 

Најсигурније методе заштите од полно преносивих болести су кориштење контрацептивних средстава, најприје кондома, као и избјегавање сексуално ризичних понашања и контаката.

 

Све особе које су полно активне морају одлазити на редовне прегледе.

 

Свјетски дан борбе против сиде се одржава сваке године 1. децембра од 1988. године, у знак подршке људима који су ХИВ позитивни и члановима њихових породица.