Сјећање на разорни земљотрес у Бањој Луци

 

Поводом обиљежавања 53 године од катастрофалног земљотреса, који је 27. октобра 1969. године разорио Бању Луку, у граду је реализовано више активности.

На иницијативу Одсјека за послове цивилине заштите и професионалне територијално ватрогасно - спасилачке јединице, градоначелник је донио Наредбу о активирању система за узбуњивање на територији града Бање Луке, према којој су се 27. октобра у 9:11 часова огласиле сирене система за обавјештавање и узбуњивање.

На сам дан обиљежавања годишњице земљотреса је у свим основним и средњим школама Бањој Луци, па тако и у нашој школи, у оквиру редовне наставе обрађена тема о земљотресу и мјерама заштите у случају земљотреса, а с циљем подизања свијести о могућим ризицима од елементарних непогода и других несрећа.

У  граду је поводом обиљежавања годишњице и сјећања на разорни земљотрес изведена и  методско - показна вјежба у Техничкој школи на тему земљотреса и пожара у школи.

 

 

 

                                                       Дан који је разорио Бању Луку

 

 

26. октобра 1969. године, недјељно поподне… Земља је задрхтала… Чули су се тутњава, прасак, лом… Било је тачно 16 сати и 36 минута, када је бањалучко, до тада мирно поподне, прекинуо потрес јачине 5.6 Рихтера. Бањалучани ни слутили нису да је то само био увод у један веома тежак моменат и раздобље вољеног града. Град је претрпио значајна оштећења.

Тадашње руководство Града донијело је одлуку да се наредни дан прогласи нерадним даном плашећи се јачег потреса. Одлука се показала исправном, јер је сљедећег јутра, 27. октобра 1969.године у 9 сати и 10 минута, Бањалуку погодио још јачи земљотрес са магнитудом од 6.6 Рихтера (IX степени Меркалијеве скале). Вријеме је стало… За само неколико секунди катастрофални земљотрес је девастирао град. Погинуло је 15 становника, а 1117 је теже и лакше повријеђено. Материјална штета била је огромна. Потпуно је уништено 86 000 станова, 266 школских објеката, 152 објекта јавне управе и администрације, 146 културних објеката, 133 здравствена објекта…

Овај потрес је најјачи који је икада  задесио територију Босне и Херцеговине. Његова посљедица је огромна матерјална штета у Бањој Луци и у петнаест околних крајишких општина.

Данас, 53 године касније, на бањалучком Тргу Крајине, као нијеми свједок, налази се „криви сат“ чије казаљке показују 9 сати 10 минута и 56 секунди – тачно вријеме овог страшног догађаја.

Послије овог земљотреса донесени су и убрзо ступили на снагу много строжи прописи у области асеизмичког пројектовања и грађења у Босни и Херцеговини. Земљотрес, као природна појава, не убија, него убијају грађевине, односно објекти у којима живимо и радимо. Због тога, грађевински објекти требају бити пројектовани и грађени у складу са законском регулативом, јер, у том случају, земљотрес не би смио изазвати структурна оштећења, односно не би смјело доћи до рушења објеката у предвиђеном вијеку њихове употребе.

 

 

ШТА ЈЕ ЗЕМЉОТРЕС?

 

Земљотрес или потрес настаје усљед помјерања тектонских плоча, кретања Земљине коре или појаве удара. Посљедица тога је подрхтавање тла због ослобађања велике енергије. Јачина потреса зависи од више чинилаца.

Насупрот распрострањеном увјерењу да су то ријетке појаве, земљотреси се дешавају врло често. На срећу, највећи број је слабијег интензитета који не изазива оштећења. Земљотрес се не може предвидјети, али можемо научити како да се заштитимо.

Интензитет земљотреса одражава рушилачки ефекат земљотреса на површини терена. Изражава се различитим скалама, најчешће Меркалијевом скалом од 12 степени. Магнитуда земљотреса, с друге стране, представља јединицу мјере количине ослобођене енергије у хипоцентру, у жаришту земљотреса. Изражава се Рихтеровом скалом која нема горњу границу, али како до данас није забиљежен земљотрес јачине 10, обично се представља до 9 јединица.

 

 

       КАКО СЕ ПОНАШАТИ У СЛУЧАЈУ ЗЕМЉОТРЕСА ?

 

Останите мирни и присебни и не дозволите да вас обузме паника. Будите свjесни да су неки земљотреси само почетни потреси и да убрзо може услиједити следећи, јачи потрес.

Не паничите!
Не покушавајте да бjежите.
Спустите се на под, склупчајте се и заштитите главу.

Упутства за вријеме земљотреса уколико сте унутар куће

·           Нађите заклон на безбjедним мjестима у кући као што су: носећи зидови, мjесто испод стола, чврстог намjештаја  и останите тамо док траје потрес, или покриjте своје лице и главу рукама и склоните се у угао унутрашњих зидова посторије.

·           Удаљите се од стакла, прозора, спољних зидова и врата, и било чега што може да падне, попут лустера или полица.

·           Уколико сте у кревету, спустите се поред кревета и заштитите главу.

·           Останите у кући док потрес не престане и не буде безбjедно за вас да изађете. (Истраживања су показала да највише повреда настаје кад људи покушавају да изађу из зграде за вријеме потреса). Из приземне зграде или са првог спрата можете изаћи на отворен простор, али водите рачуна да будете на безбједној удаљености од зграда.

·           Све док земотрес траје, избјегавајте степеништа и лифотве.

·           Не користите лифт.

·           Не излазите на терасу или балкон.

·           Не држите полице изнад кревета.

·           Уколико сте у близини високе зграде или унутар ње, склоните се од стакла и спољних зидова.

·           Уколико сте у јавном објекту (школа, предузеће, тржном центру, центру за рекреацију или продавници) – останите мирни и избјегавајте панику. Држите се даље од масе људи која се у паници креће ка излазима.

·           Будите свјесни да може доћи до нестанка струје, и да се аларми (протипожарни и други) могу укључити.

·           Увијек имајте припремљену батеријску лампу и транзиторски пријемник са резервним батеријама.

·           Одмах искључите све изворе електричне енергије, гаса и воде. Уколико сте користили било који извор топлоте, искључите га када се потрес смири.

·           Уколико дође до појаве пожара, покушајте да га угасите и обавијестите локалну ватрогасно-спасилачку јединицу.

·           Уколико је потребно и уколико сте у могућности придружите се тимовима за спасавање из рушевина и укључите се у потрагу и пружање помоћи настрадалима под рушевинама срушених објеката.

Упутства за понашање током земљотреса уколико сте на отвореном

·           Склоните се од уличне расвјете, електричних каблова и зграда, највећа опасност је у близини грађевина, на излазима и уз спољне зидове.

·           Уколико сте на улици водите рачуна о објектима који могу пасти на вас, као што су  димњаци, цријепови са крова, сломљено прозорско стакло и слично.

·           Заштитите главу рукама или торбом.

Упутства за понашање током земљотреса уколико сте у возилу у покрету

·           Зауставите се уколико вам безбедјност у саобраћају дозвољава.

·           Избјегавајте заустављање у близини зграда, дрвећа, надвожњака или електричних каблова.

·           Наставите опрезно када потрес престане. Избјегавајте путеве, мостове или рампе који су

         можда оштећени у потресу.

Упутства за понашање уколико се нађете под рушевинама

·           Не палите шибицу.

·           Не крећите се.

·           Прекријте уста марамицом или тканином.

·           Ударајте о цијев или зид како би спасилачки тимови могли да вас пронаћу. Уколико имате пиштаљку или нешто што ствара буку искористите то. Вичите само уколико је то посљедња опција. Викање може изазвати удисање опасно велике количине прашине.

Упутства за понашање послије првог удара земљотреса

·           Будите спремни за додатне потресе. Ако је објекат оштећен, због могућности настанка јачег земљотреса, напустите га смирено, без панике и по реду – мајке са дјецом, стари, болесни, особе са инвалидитетом итд.

·           Уколико се налазите у оштећеном објекту и осјећате мирис гаса или видите покидане каблове, не палите свеће, шибице због опасности од пожара и експлозија.

 

Текст су припремили стручни сарадници у школи.

Извор: Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске

              Министарство унутрашњих послова Србије – Сектор за ванредне ситуације