ПОЛИЦИЈСКА РАДИОНИЦА ЗА МЛАДЕ

„Социјализација с правом и превенција малољетничког криминала у Републици Српској“

 

 

Дана 16.09.2022. године у просторијама Управе за полицијску обуку одржана је “Полицијска радионица за младе“ у оквиру пројекта “Социјализација с правом и превенција малољетничког криминала у Републици Српској“.

 

Радионицу су припремили полицијски службеници Управе за полицијску обуку и Полицијске управе Бања Лука, те кадети XXIV класе Полицијске академије Бања Лука, а учесници радионице су били ученици Електротехничке школе “Никола Тесла“ Бања Лука и Техничке школе Бања Лука.

 

У оквиру радионице, посебно обучени полицијски службеници из ПУ Бања Лука обрадили су теме вршњачког насиља, безбједности на интернету, борбе против овисности, владавине права, с циљем информисања дјеце о безбједносним изазовима у друштву, те начинима превазилажења потенцијалних безбједносних ризика.

 

У оквиру радионице, ученицима је приказана опрема, оружје, криминалистичко-техничка и форензичка средства која се користе за обуку и рад полиције. Ученици су посјетили Музеј полиције Републике Српске, кабинет криминалистике и кабинет наоружања гдје су могли испробати опрему која је приказана. У тзв. ситуационом стану кадети су у оквиру њихове обуке ученицима демонстрирали хапшење осумњиченог за убиство и претрес стана осумњиченог за посједовање недозвољених средстава. Након обрађених тема и проласка кроз кабинете у којима се врши обука кадета, ученици су заједно са полицијским службеницима креирали информативни и едукативни материјал о знању усвојеном током радионице, који су презентовали пред присутнима.

 

Пројекат “Социјализација с правом и превенција малољетничког криминала у Републици Српској“ реализује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, а партнери у реализацији су Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци и Републички педагошки завод Републике Српске. Иницијатор и покровитељ пројекта је организација PH International. Циљ ових радионица за младе је едукација дјеце о понашањима младих која су у сукобу са законом и приближавање младих полицији и полицијској професији.

 

Ученици као и стручни сарадници, педагог и психолог који су били у пратњи ученика, су истакли да су радионице биле веома едукативне, интересантне и надасве корисне. Ученици су се сложили  да овакав вид рада са омладином може имати значајан утицај на смањење ризичних понашања младих.