Електротехничка школа „Никола Тесла“ Бањалука је Дјечију недјељу, у периоду од 02.10.2023. до 08.10.2023., обиљежила кроз разне програмске активности под слоганом: „Другарство чувајмо, љубав његујмо.“

У погледу поштовања и заштите дјечијих права, професор Бранимир Бијелић, дао је осврт о појединим декларацијама и конвенцијама које управо говоре о заштити тих права и у том смислу цитирани су неки од најзначајних чланова: право дјеце на свјеж ваздух, на здраву храну, на питку воду, на родитељску његу и право да ниједно дијете не буде дискриминисано. Посебно су истакнути фактографски подаци за алармантно стање дјеце у свијету: број дјеце страдалих у зони ратних дејстава, дјеца инвалиди, дјеца са трауматским искуствима, страдање дјеце због глади и потхрањености (12 700 дјеце дневно умире од глади) и суицид дјеце.

Професорица Сања Малчић је руководила програмом „Инклузивност дјеце са посебним потребама у настави“ и том приликом направљен је пано, а свој допринос је дала ученица Марија Маркановић, IV-5 у изради паноа.

Ученици су подстакнути да учествују у овим активностима тако што ће писати литерарне саставе на тему унапређења дјечијег свијета, како би се обратила пажња на потребу њиховог одрастања у љубави и уз родитељску бригу и заштиту од свих облика насиља. У том смислу, у сарадњи са професорицом Љубицом Чанковић, ученице Ружица Баруџија, II-1 и Марија Иванковић, II-4 чланице литерарно-новинарске секције су написале литетарне радове које овом приликом издвајамо. 

Поред ових садржаја истаћи ћемо још један занимљив допринос ученика III-3, III-6, IV-1 и IV-4. Ученици: Стеванија Цигановић, Николај Пеуља, Милош Туцикешић, Марија Иванковић, Павле Милекић, Теодора Бајић, Константин Митровић, Саша Ружић и Алекса Палић су снимили филм у сарадњи са педагогом школе, Миланком Џепина Радуљ, који говори о прихватању међусобних разлика. Они истичу да је порука њиховог филма чување другарства, давање права на избор и ширење љубави.