Електротехничка школа има плејаду младих талената, који не само да су добри ученици, него су остварили и изванредне резултате у разним спортским дисциплинама, како на нивоу РС и БиХ, тако и на међународном нивоу.

Један од наших изузетних спортиста је одличан ученик III6  разреда, Филип Маринковић, који тренира борилачку вјештину џиу-џицу. Први свој већи резултат постигао је 2019. године када је освојио друго мјесто на свјетском купу до 14 година у Букурешту и тако постао најперспективнији такмичар џиу-џицу Савеза РС. Филип је вишеструки државни првак у кадетској и јуниорској конкуренцији. Наступао је на свјетским првенствима 2021. и 2022. године у Абу Дабију гдје је на оба првенства био на петом мјесту. У његовој најтрофејнијој години освојио је треће мјесто на европском првенству у Лилу у Француској, те се такође окитио бронзаном медаљом на свјестском првенству у Астани у Казахстану. На отвореном балканском првеснтву у Подгорици освојио је друго мјесто. Ти резултати су му омогућили да буде на врху свјестке ранг листе у категорији до 18 година и 73 килограма на крају 2023. године. 

 

Сергеј Трбојевић ученик III4 разреда је веома перспективан пливач и носилац бројних награда, како са домаћих, тако и са интернационалних такмичења. Као млад спортиста успјешан је у сениорској категорији, поред тога што је првак у категорији јуниора у дисциплинама на нивоу РС и БиХ, такође носи титулу вице првака у сениорској тј. апсолутној категорији у дициплини 400 метара слободно. Такође је већ другу годину за редом учесник на сусрету репрезентација у оквиру репрезентације БиХ. Неки од његових најважнијих успјеха су: три златне медаље на нивоу БиХ у категорији 200 метара, 400 метара и 800 метара – краул и на републичком нивоу четири златне медаље за 100 метара и 200 метара - леђно и 400 метара и 800 метара – краул. На отвореном првенству у Црној Гори 2023. године осваја прво мјесто у дисциплини 200 метара леђно, а на Јесењем купу у Суботици осваја двије златне медаље и то за 200 метара краул и 200 метара мјешовито, а такође бронзану медаљу за 100 метара делфин. Остварио је изузетне резултате у Београду, освоијивши три сребрене медаље у дисциплинама 400 метара краул и два пута по 200 метара мјешовито. У Бањој Луци је освојио сребрену медаљу у категорији 400 метара краул, златну медаљу за 800 метара краул , а бронзу 200 метара – мјешовито. Сви ови успјеси су допринијели да Сергеј буде проглашен за веома перспективног спортисту на нивоу РС и БиХ.


Међу успијешним пливачима је свакако и ученик IIразреда Вања Зрнић који је освојио прво  мјесто у дисциплини 100 метара – делфин на међународном такмичењу „Мали делфини“ 2022, а исте те године такође на међународном турниру у Љубљани освојио је треће мјесто – штафета 4 пута 50 метара. Издвојили бисмо и његове изузетне резултате на „Зимском првенству ПСРС 2023.“ гдје је освојио три злата у штафети 4 пута 100 метара, а затим и сребрену медаљу за 400 метара слободно и два пута треће мјесто 200 метара слободно у категорији 15-16 година.

 

Алекса Прибичевић ученик I4  разреда је такође изузетан таленат у пливању. На међународном такмичењу „Зимско првенство ПСБиХ 2023“ – Сарајево освојио је двије сребрене медаље за 100 и 200 метара слободно, у категорији 15-16 година, да би у Требињу „Требишњица куп“ 2023. освојио чак четири златне медаље на 100 метара и 50 метара слободно и прсно.





Свакако требамо поменути и нашу ученицу Анастасију Тепић II3  разред која је постигла изузетне резултате у пливању освојивши многе златне медаље, а посебно се издваја њено учешће на „Монтенегро опен 2023“ у Подгорици гдје је освојила двије златне медаље у дисциплинама 100 метара леђно и 200 метара прсно.

  



Издвојили бисмо и ученика Луку Морачу из IV6  разреда који је постигао значајне резултате и наступао за пливачку репрезентацију БиХ. Наступао је и за репрезентацију БиХ на сусрету земаља Словеније, Србије, Хрватске и БиХ. Освојио је два пута прво мјесто на републичком такмичењу: 200 метара краул и 400 метара мјешовито; треће мјесто 400 метара краул на државном такмичењу и два пута прво мјесто у оквиру штафете 4 пута 50 метара слободно.

Ђорђе Тадић из Iразреда истиче се у освајању медаља, нарочито златних и то чак четири, освојених у Загребу у јануару 2023. године за 400 метара мјешовито, 100 метара делфин, 800 метара краул и 1500 метара краул. И даље осваја златне медаље у марту 2023. године у Бањој Луци у дисциплинама: 1500 метара краул, 800 метара краул, 400 метара краул, 100 метара и 200 метара делфин, да би опет у априлу исте године наставио са низањем златних одличја освојивши их још 4 за: 100 метара и 200 метара делфин, 1500 метара и 800 метара краул, а томе би додали још пет златних медаља на државном првенству: 1500 метара и 800 метара краул, 400 метара мјешовито, 100 метара и 200 метара делфин.

 

 

Поред наших златних спортиста истакли бисмо посебно и наше ученике који су изузетно успјешни, али у сасвим другој врсти такмичења, то су Смиљана Атлагић и Ева Курузовић из I3 разреда и Павле Ђукић из IVразреда. Они су освојили прво мјесто у Холандији у Леувардену на институту „Ветсус“ који је познат као и један од највећих свјетских института за истраживање воде. Њихов пројекат  RM@SCHOOLS  се односи на истраживање природних реусрса у Европи. Наши ученици су побједили у конкуренцији од неколико екипа:  три из Холандије, три из Италије и једна из Њемачке. Тема њиховог пројекта била је: „Тузланска со“, а као илустрацију имали су пано : „Од Риљана до РАМ-а“. Координатори овог пројекта билу су професори ПМФ-а: Сузана Готовац Атлагић, Ивана Панџић и Марија Стојаковић. Уз њихове инструкције, ученици су вриједно истраживали како се реурс соли може искористити као сировина која ће замијенити литијум у батеријама. Смиљана Атлагић и Ева Курузовић су оговориле на тему: „Експлоатација соли у прошлости и данас“, а Павле Ђукић је то све поткријепио лабораторијским резултатима, изнијевши податак да је и данас тузланска со врло високог квалитета, те да готово нема разлике у њеној чистоћи у односу на осам хиљада година раније (разлика је само 7%). Павле је истакао да је поред натријума из тузланске соли кориштен и калијума из Српца. Говорећи о својим утисцима, потврдили су да је за њих ово било једно невјероватно искуство, прилика да промовишу природне ресурсе државе и велика инспирација да прошире своје видике и да стекну нове пријатеље. Посебно су истакли да им је све ово био подстицај да размишљају о својој будућности, али и жеља да подстакну своје вршњаке у истраживању ове сфере.  

 

 

 Наталија Кесић IV3