Савјет ученика Електротехничке школе „Никола Тесла“ је обиљежио Свјетски дан борбе против сиде (AIDS).

Свјетски дан борбе против сиде се обиљежава сваке године 1. децембра, још од 1988. године, у знак подршке људима који су ХИВ позитивни и члановима њихових породица, али и с циљем подизања свјесности о значају превенције инфекције ХИВ вирусом.

ХИВ вирус се најчешће преноси полним путем приликом незаштићених сексуалних односа, али и директним контактом са зараженом крви најчешће путем трансфузије крви. Инфекција се такође преноси са заражене мајке на дијете приликом порода и дојења.  Инфекција се не преноси руковањем, загрљајем, купањем у заједничком купатилу или базену.

Особа која има ХИВ не мора имати АИДС. Особа која има АИДС мора имати ХИВ вирус јер је АИДС обољење које је уједно и посљедњи стадијум инфекције хуманим вирусом имунодефицијенције. То је стање крајње и потпуно ослабљеног имуног система човјека у којем и најбезазленија инфекција доводи до смртног исхода.

Уз адекватну терапију инфицираној особи се може продужити живот, док је без лијечења смртност више од 95%. Једини начин откривања инфекције и болести је тестирање на ХИВ вирус из крви.

Најсигурније методе заштите од сваке полно преносиве болести су кориштење контрацептивног средстава кондома, као и избјегавање сексуално ризичних понашања и контаката.

 

Представници Савјета ученика Александра Панић и Стефан Јеж су израдили информативни пано за ученике који је постављен у холу школе.


Олгица Чикић, психолог